• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia stacjonarne pierwszego stopnia w języku polskim

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Technologia żywności i żywienie człowieka

Szczegóły
Kod TEZ-S1
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 45
Czas trwania 3,5 roku, 7 semestrów
Adres komisji rekrutacyjnej Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu)
Godziny otwarcia sekretariatu od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15;
20 lipca (sob.) godz.10-14;
nr tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich),
91 449 6055 (dla cudzoziemców)
Wymagany dokument
  • Matura lub dokument równoważny
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

Nadchodzące tury w tej rekrutacji:
  • Tura 1 (20.05.2024 12:59 – 14.07.2024 23:59)

OPIS KIERUNKU

Chcesz poznać zasady prawidłowego odżywiania, by przez całe swoje życie cieszyć się zdrowiem? Chciałbyś poznać procesy produkcji żywności oparte na nowoczesnych technologiach? Studiuj na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka! Dzięki doskonale wyposażonym specjalistycznym laboratoriom oraz kadrze dydaktycznej możesz zdobyć umiejętności wytwarzania atrakcyjnych produktów żywnościowych, jak również planować racjonalne żywienie – nie tylko dla siebie i swoich bliskich. Swoją wiedzę możesz sprawdzić oraz poszerzyć podczas praktyk zawodowych, ale również realizując część studiów w jednej z wielu partnerskich uczelni za granicą. Wiedza i praktyczne umiejętności zdobyte podczas studiów pozwolą Ci stać się poszukiwanym specjalistą w swoim zawodzie i zdobyć satysfakcjonującą pracę. Studia na proponowanym kierunku, to nie tylko nauka, ale również czas na zabawę, nowe przyjaźnie, doświadczenia oraz możliwość realizacji pasji i zainteresowań w licznych organizacjach studenckich oraz kołach naukowych.

Nie czekaj – my czekamy na Ciebie! „Zdrowa żywność” to żywność bezpieczna dla konsumenta. Podczas studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka poznasz różne metody pozwalające na dogłębną ocenę jakości żywności. Nauczymy Cię też układania diet i jadłospisów.

NAUCZYSZ SIĘ:

  • innowacyjnych technologii przetwarzania surowców spożywczych;
  • opracowywać nowe produkty spożywcze;
  • planować proces produkcyjny i kalkulować koszty wytwarzania;
  • gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego;
  • dobierać rodzaj opakowania i system pakowania;
  • metod oceny jakości żywności;
  • kontrolować zmiany zachodzące podczas przechowywania żywności;
  • oceniać jakość surowców i produktów żywnościowych;
  • wykrywać zafałszowania żywności;
  • kształtować jakość w przemyśle spożywczym;
  • projektować jadłospisy dla różnych grup ludności i prowadzić edukację żywieniową.

TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:

  • przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w kraju i za granicą;
  • projektowanie i organizacji procesów technologicznych;
  • jednostki kontroli jakości i laboratoria analizy żywności;
  • jednostki administracji rządowej i samorządowej;
  • statki-przetwórnie, promy i statki pasażerskie;
  • zakłady żywienia zbiorowego;
  • firmy z branży dystrybucji żywności;
  • gabinety dietetyczne.

WIĘCEJ INFORMACJI


.