Kod | ICHA-S2 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa |
Kierunek studiów | Ichtiologia i akwakultura |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 15 |
Czas trwania | 1,5 roku, 3 semestry |
Adres komisji rekrutacyjnej | Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu) |
Godziny otwarcia sekretariatu | od 22 stycznia do 4 marca (pn.-pt.) godz. 10-15; tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich), 91 449 6055 (dla cudzoziemców) |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
OPIS KIERUNKU
Ichtiologia i akwakultura to kierunek odpowiadający na potrzeby rynku, dostosowany do nowoczesnego zarządzania środowiskiem wodnym. Zmiany środowiskowe wynikające z ocieplenia klimatu, ochrona organizmów wodnych oraz odpowiedzialna retencja wody powodują, że absolwenci kierunku odnajdą się błyskawicznie na rynku pracy. Katastrofa na Odrze potwierdza, jak bardzo potrzebni są specjaliści z tego zakresu. Także szeroko rozumiana akwakultura umożliwia ochronę naturalnych zasobów wód i obecnie jest najbardziej rozwijającą się dziedziną biotechnologii zawiązanej z produkcją żywności. Nowoczesna infrastruktura, laboratoria i pracownie i co najważniejsze stała współpraca z sektorem gospodarczym oraz doskonała kadra naukowa gwarantują najwyższy standard nauczania.
CZEGO SIĘ NAUCZYSZ
Studia to głównie zajęcia specjalistyczne. Wiele zajęć to spotkania w terenie, rozwiązywanie problemów praktycznych i wykonywanie własnych projektów. W trakcie studiów studenci spotykają się z pracodawcami, wykonują projekty i ukierunkowują zainteresowania w poszczególnych obszarach badawczych tak, aby po ukończeniu studiów być specjalistą w określonej dziedzinie.
TWOJA KARIERA ZAWODOWA
Absolwenci kierunku ichtiologia i akwakultura bez problemu znajdą zatrudnienie w kraju lub za granicą, o czym świadczą sylwetki naszych absolwentów znajdujących zatrudnienie:
- na stanowiskach kierowniczych
- w branży zarządzającej środowiskiem wodnym,
- w ośrodkach zarybieniowych, hodowlach ryb w kraju i Skandynawii,
- jednostkach administracji rządowej i samorządowej,
- w ochronie środowiska.
WIĘCEJ INFORMACJI
.