| Kod | TEZ-S2 |
|---|---|
| Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa |
| Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka |
| Forma studiów | Stacjonarne |
| Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
| Profil studiów | ogólnoakademicki |
| Języki wykładowe | polski |
| Limit miejsc | 30 |
| Czas trwania | 1,5 roku - 3 semestry |
| Adres komisji rekrutacyjnej | Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu) |
| Godziny otwarcia sekretariatu | od 16 do 31 lipca (pn.-pt.) godz. 10-15; od 1 sierpnia do 6 września (pn.-pt.) godz. 10-14; tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich), 91 449 6055 (dla cudzoziemców) |
| Wymagany dokument | |
| Zadaj pytanie | |
OPIS KIERUNKU
Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek, na którym poznasz projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksową ocenę jakości i przydatności technologicznej surowców z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik, nowoczesne przetwarzanie i przechowywanie żywności, a także projektowanie racjonalnego żywienia.
NAUCZYSZ SIĘ:
- przetwarzać surowce spożywcze z zastosowaniem najnowszych technologii;
- planować proces produkcyjny i kalkulować koszty wytwarzania produktów spożywczych;
- oceniać jakości żywności różnymi metodami;
- kontrolować zmiany zachodzące podczas przechowywania żywności;
- wykrywać zafałszowania żywności z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik;
- gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego;
- dobierać rodzaj opakowania i system pakowania;
- projektować jadłospisy dla różnych grup ludności i prowadzić edukację żywieniową.
TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:
- przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w kraju i za granicą;
- placówki kontroli jakości i laboratoria analizy żywności;
- jednostki administracji rządowej i samorządowej;
- statki-przetwórnie, promy i statki pasażerskie;
- zakłady żywienia zbiorowego;
- gabinety dietetyczne;
- projektowanie i organizacja procesów technologicznych oraz opracowywanie nowych wyrobów;
- dystrybucja żywności oraz w kształtowanie jakości w przemyśle spożywczym.
WIĘCEJ INFORMACJI
.

