Kod | TEZ-N1 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa |
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 15 |
Czas trwania | 8 semestrów, 4 lata |
Adres komisji rekrutacyjnej | Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu) |
Godziny otwarcia sekretariatu | od 16 do 31 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15; od 1 sierpnia do 6 września (pn.-pt.) godz. 10-14; tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich), 91 449 6055 (dla cudzoziemców) |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
OPIS KIERUNKU
Program studiów obejmuje m.in. projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksową ocenę jakości i przydatności technologicznej surowców z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik, przetwarzanie i przechowywanie żywności, a także projektowanie racjonalnego żywienia.
CZEGO SIĘ NAUCZYSZ
Studiując na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka poznasz najnowsze technologie przetwarzania surowców spożywczych, metody oceny jakości żywności oraz nauczymy Cię układania diet i jadłospisów. Nowoczesne laboratoria oraz doskonała kadra dydaktyczna, to podstawa aby nauczyć się kontrolować zmiany zachodzące podczas przechowywania żywności, ocenić jakość surowców i produktów żywnościowych, wykrywać zafałszowania żywności, projektować jadłospisy dla różnych grup ludności i prowadzić edukację żywieniową. Nauczysz się planować proces produkcyjny i kalkulować koszty wytwarzania przetworów spożywczych, gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego, dobierać rodzaj opakowania i system pakowania.
TWOJA KARIERA ZAWODOWA
Kończąc studia znajdziesz zatrudnienie:
- w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w kraju i za granicą,
- w placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności,
- w jednostkach administracji rządowej i samorządowej,
- w urzędach celnych,
- na statkach-przetwórniach, na promach i statkach pasażerskich,
- w zakładach żywienia zbiorowego,
- w gabinetach dietetycznych,
- przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów,
- przy dystrybucji żywności oraz w kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym.
WIĘCEJ INFORMACJI
.