• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia niestacjonarne pierwszego stopnia w języku polskim

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Technologia żywności i żywienie człowieka

Szczegóły
Kod TEZ-N1
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów Niestacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 15
Czas trwania 8 semestrów, 4 lata
Adres komisji rekrutacyjnej Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu)
Godziny otwarcia sekretariatu od 13 do 24 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15;
od 25 lipca do 8 września (pn.-pt.) godz. 10-14;
nr tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich),
91 449 6055 (dla cudzoziemców)
Wymagany dokument
  • Matura lub dokument równoważny
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

Nadchodzące tury w tej rekrutacji:
  • Tura 1 (20.05.2024 12:00 – 20.08.2024 23:59)

OPIS KIERUNKU

Chcesz wiedzieć co jeść, by przez całe swoje życie cieszyć się zdrowiem? Chciałbyś poznać procesy produkcji żywności oparte na nowoczesnych technologiach? Studiuj na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka! Dzięki świetnie wyposażonym specjalistycznym laboratoriom oraz doskonałej kadrze dydaktycznej możesz zdobyć umiejętności wytwarzania atrakcyjnych produktów żywnościowych, jak również planować racjonalne żywienie – nie tylko dla siebie i swoich bliskich. Swoją wiedzę możesz sprawdzić oraz poszerzyć podczas praktyk zawodowych, ale również realizując część studiów w jednej z wielu partnerskich uczelni za granicą w ramach coraz bardziej popularnego wśród studentów programu Erasmus+.  Wiedza i praktyczne umiejętności zdobyte podczas studiów pozwolą Ci stać się poszukiwanym specjalistą w swoim zawodzie i zdobyć satysfakcjonującą pracę. Obecnie technolog żywności z kilkuletnim doswiadczeniem jest rozchwytywany na rynku pracy. Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka to nie tylko nauka, ale również czas na zabawę, nowe przyjaźnie i doświadczenia oraz możliwość realizacji swoich pasji i zainteresowań w licznych organizacjach studenckich oraz kołach naukowych. Nie czekaj – my czekamy na Ciebie!

Technologia żywności i żywienie człowieka jest kierunkiem, który od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Poznasz najnowsze technologie przetwarzania surowców spożywczych, metody oceny jakości żywności oraz nauczymy Cię układania diet i jadłospisów

SPECJALNOŚCI DO WYBORU

  • technologia i żywienie,
  • żywienie człowieka i dietetyka,
  • technologia żywności pochodzenia wodnego.

NA STUDIACH NAUCZYSZ SIĘ:

Jako jedyni w regionie wszystkie zajęcia labolatoryjne ze studentami prowadzimy w formie praktyczne, co znacznie podnosi poziom kształcenia.

W trakcie zajęć nauczysz się między innymi:

  • stosować metody analizy i oceny żywności, kontrolować zmiany zachodzące podczas jej przechowywania, ocenić jakość surowców i produktów żywnościowych,
  • wykrywać zafałszowania żywności,
  • podnosić prozdrowotne efekt diety dzięki odpowiedniemu doborowi składników pokarmowych,
  • projektować i ocenić jadłospis dla różnych grup ludności oraz umiejętnie identyfikować i korygować błędy w żywieniu i stylu życia różnych grup ludności,
  • oszacować przydatność technologiczną różnego rodzaju surowców spożywczych,
  • zaplanować proces produkcyjny przetworów spożywczych i skalkulować koszty ich wytwarzania,
  • umiejętnie gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego,
  • dobierać odpowiedni rodzaj opakowania i system pakowania, oraz wybrać dla danych warunków najlepszą metodę zabezpieczenia surowców i produktów spożywczych,
  • projektować linie technologiczne dobierając adekwatne do danego procesu maszyny i urządzenia.

TWOJA KARIERA ZAWODOWA:

Absolwenci kierunku są specjalistami znajdującymi zatrudnienie:

  • w różnych działach przemysłu spożywczego w kraju i za granicą,
  • w chłodnictwie i przechowalnictwie żywności,
  • w placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności,
  • w jednostkach administracji rządowej i samorządowej,
  • w urzędach celnych,
  • na statkach-przetwórniach,
  • na promach i statkach pasażerskich,
  • w zakładach żywienia zbiorowego,
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów,
  • przy dystrybucji żywności oraz w kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym.

WYKAZ DOKUMENTÓW REKRUTACYJNYCH


.