• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia niestacjonarne pierwszego stopnia w języku polskim

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Technologia żywności i żywienie człowieka

Szczegóły
Kod TEZ-N1
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów Niestacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 15
Czas trwania 8 semestrów, 4 lata
Adres komisji rekrutacyjnej Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu)
Godziny otwarcia sekretariatu od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15;
od 29 lipca do 6 września (pn.-pt.) godz. 10-14;
tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich),
91 449 6055 (dla cudzoziemców)
Wymagany dokument
  • Matura lub dokument równoważny
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

(pokaż minione tury)

OPIS KIERUNKU

Chcesz wiedzieć co jeść, by przez całe swoje życie cieszyć się zdrowiem? Chciałbyś poznać procesy produkcji żywności oparte na nowoczesnych technologiach? Studiuj na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka! Dzięki świetnie wyposażonym specjalistycznym laboratoriom oraz doskonałej kadrze dydaktycznej możesz zdobyć umiejętności wytwarzania atrakcyjnych produktów żywnościowych, jak również planować racjonalne żywienie – nie tylko dla siebie i swoich bliskich. Swoją wiedzę możesz sprawdzić oraz poszerzyć podczas praktyk zawodowych, ale również realizując część studiów w jednej z wielu partnerskich uczelni za granicą w ramach coraz bardziej popularnego wśród studentów programu Erasmus+.  Wiedza i praktyczne umiejętności zdobyte podczas studiów pozwolą Ci stać się poszukiwanym specjalistą w swoim zawodzie i zdobyć satysfakcjonującą pracę. Obecnie technolog żywności z kilkuletnim doswiadczeniem jest rozchwytywany na rynku pracy. Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka to nie tylko nauka, ale również czas na zabawę, nowe przyjaźnie i doświadczenia oraz możliwość realizacji swoich pasji i zainteresowań w licznych organizacjach studenckich oraz kołach naukowych. Nie czekaj – my czekamy na Ciebie!

Technologia żywności i żywienie człowieka jest kierunkiem, który od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Poznasz najnowsze technologie przetwarzania surowców spożywczych, metody oceny jakości żywności oraz nauczymy Cię układania diet i jadłospisów

SPECJALNOŚCI DO WYBORU

  • technologia i żywienie,
  • żywienie człowieka i dietetyka,
  • technologia żywności pochodzenia wodnego.

NA STUDIACH NAUCZYSZ SIĘ:

Jako jedyni w regionie wszystkie zajęcia labolatoryjne ze studentami prowadzimy w formie praktyczne, co znacznie podnosi poziom kształcenia.

W trakcie zajęć nauczysz się między innymi:

  • stosować metody analizy i oceny żywności, kontrolować zmiany zachodzące podczas jej przechowywania, ocenić jakość surowców i produktów żywnościowych,
  • wykrywać zafałszowania żywności,
  • podnosić prozdrowotne efekt diety dzięki odpowiedniemu doborowi składników pokarmowych,
  • projektować i ocenić jadłospis dla różnych grup ludności oraz umiejętnie identyfikować i korygować błędy w żywieniu i stylu życia różnych grup ludności,
  • oszacować przydatność technologiczną różnego rodzaju surowców spożywczych,
  • zaplanować proces produkcyjny przetworów spożywczych i skalkulować koszty ich wytwarzania,
  • umiejętnie gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego,
  • dobierać odpowiedni rodzaj opakowania i system pakowania, oraz wybrać dla danych warunków najlepszą metodę zabezpieczenia surowców i produktów spożywczych,
  • projektować linie technologiczne dobierając adekwatne do danego procesu maszyny i urządzenia.

TWOJA KARIERA ZAWODOWA:

Absolwenci kierunku są specjalistami znajdującymi zatrudnienie:

  • w różnych działach przemysłu spożywczego w kraju i za granicą,
  • w chłodnictwie i przechowalnictwie żywności,
  • w placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności,
  • w jednostkach administracji rządowej i samorządowej,
  • w urzędach celnych,
  • na statkach-przetwórniach,
  • na promach i statkach pasażerskich,
  • w zakładach żywienia zbiorowego,
  • przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów,
  • przy dystrybucji żywności oraz w kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym.

WIĘCEJ INFORMACJI


.