Kod | TEZ-N1 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa |
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 15 |
Czas trwania | 8 semestrów, 4 lata |
Adres komisji rekrutacyjnej | Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu) |
Godziny otwarcia sekretariatu | od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15; od 29 lipca do 6 września (pn.-pt.) godz. 10-14; tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich), 91 449 6055 (dla cudzoziemców) |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
OPIS KIERUNKU
Chcesz wiedzieć co jeść, by przez całe swoje życie cieszyć się zdrowiem? Chciałbyś poznać procesy produkcji żywności oparte na nowoczesnych technologiach? Studiuj na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka! Dzięki świetnie wyposażonym specjalistycznym laboratoriom oraz doskonałej kadrze dydaktycznej możesz zdobyć umiejętności wytwarzania atrakcyjnych produktów żywnościowych, jak również planować racjonalne żywienie – nie tylko dla siebie i swoich bliskich. Swoją wiedzę możesz sprawdzić oraz poszerzyć podczas praktyk zawodowych, ale również realizując część studiów w jednej z wielu partnerskich uczelni za granicą w ramach coraz bardziej popularnego wśród studentów programu Erasmus+. Wiedza i praktyczne umiejętności zdobyte podczas studiów pozwolą Ci stać się poszukiwanym specjalistą w swoim zawodzie i zdobyć satysfakcjonującą pracę. Obecnie technolog żywności z kilkuletnim doswiadczeniem jest rozchwytywany na rynku pracy. Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka to nie tylko nauka, ale również czas na zabawę, nowe przyjaźnie i doświadczenia oraz możliwość realizacji swoich pasji i zainteresowań w licznych organizacjach studenckich oraz kołach naukowych. Nie czekaj – my czekamy na Ciebie!
Technologia żywności i żywienie człowieka jest kierunkiem, który od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Poznasz najnowsze technologie przetwarzania surowców spożywczych, metody oceny jakości żywności oraz nauczymy Cię układania diet i jadłospisów
SPECJALNOŚCI DO WYBORU
- technologia i żywienie,
- żywienie człowieka i dietetyka,
- technologia żywności pochodzenia wodnego.
NA STUDIACH NAUCZYSZ SIĘ:
Jako jedyni w regionie wszystkie zajęcia labolatoryjne ze studentami prowadzimy w formie praktyczne, co znacznie podnosi poziom kształcenia.
W trakcie zajęć nauczysz się między innymi:
- stosować metody analizy i oceny żywności, kontrolować zmiany zachodzące podczas jej przechowywania, ocenić jakość surowców i produktów żywnościowych,
- wykrywać zafałszowania żywności,
- podnosić prozdrowotne efekt diety dzięki odpowiedniemu doborowi składników pokarmowych,
- projektować i ocenić jadłospis dla różnych grup ludności oraz umiejętnie identyfikować i korygować błędy w żywieniu i stylu życia różnych grup ludności,
- oszacować przydatność technologiczną różnego rodzaju surowców spożywczych,
- zaplanować proces produkcyjny przetworów spożywczych i skalkulować koszty ich wytwarzania,
- umiejętnie gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego,
- dobierać odpowiedni rodzaj opakowania i system pakowania, oraz wybrać dla danych warunków najlepszą metodę zabezpieczenia surowców i produktów spożywczych,
- projektować linie technologiczne dobierając adekwatne do danego procesu maszyny i urządzenia.
TWOJA KARIERA ZAWODOWA:
Absolwenci kierunku są specjalistami znajdującymi zatrudnienie:
- w różnych działach przemysłu spożywczego w kraju i za granicą,
- w chłodnictwie i przechowalnictwie żywności,
- w placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności,
- w jednostkach administracji rządowej i samorządowej,
- w urzędach celnych,
- na statkach-przetwórniach,
- na promach i statkach pasażerskich,
- w zakładach żywienia zbiorowego,
- przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów,
- przy dystrybucji żywności oraz w kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym.
WIĘCEJ INFORMACJI
.