• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia niestacjonarne drugiego stopnia w języku polskim

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Ogrodnictwo

Szczegóły
Kod OGR-N2
Jednostka organizacyjna Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa
Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów Niestacjonarne
Poziom kształcenia Drugiego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 30
Czas trwania 4 semestry, 2 lata
Wymagany dokument
  • Dyplom inżyniera
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

Minione tury w tej rekrutacji:
  • Tura 1 (16.05.2022 12:00 – 16.08.2022 23:59)

KRYTERIA KWALIFIKACJI
WYMAGANE DOKUMENTY

Studia na kierunku ogrodnictwo mają na celu wykształcenie specjalistów w zakresie produkcji ogrodniczej oraz urządzania i pielęgnacji terenów zieleni. 

PROPONOWANE SPECJALNOŚCI

    • produkcja owoców, warzyw i ziół 
    • rośliny ozdobne i kształtowanie terenów zielonych 

CZEGO SIĘ NAUCZYSZ

Po ukończeniu studiów na kierunku ogrodnictwo będziesz przygotowany do pracy w gospodarstwach specjalistycznych, instytutach badawczych, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach doradczych i jednostkach upowszechniania wiedzy ogrodniczej, instytucjach związanych z kształtowaniem i konserwacją terenów zieleni oraz z prowadzeniem gospodarstwa ogrodniczego. 

TWOJA KARIERA ZAWODOWA

Znajdziesz zatrudnienie w produkcji ogrodniczej; firmach zajmujących się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów; doradztwem ogrodniczym; przemysłem przetwórczym owoców i warzyw; w firmach związanych z florystyką i dekoracją wnętrz. 

PRZYKŁADOWE PRZEDMIOTY

    • dobory drzew i krzewów  
    • ocena jakości po zbiorze i przechowywaniu produktów ogrodniczych projektowanie sadów i jagodników z wykorzystaniem programów  
    • sterowanie wzrostem i rozwojem roślin ozdobnych  
    • sterowanie wzrostem i rozwojem roślin sadowniczych  
    • szkółkarstwo bylin  
    • współczesne trendy w kształtowaniu terenów zieleni  
    • współczesne trendy w warzywnictwie 
    • zrównoważona produkcja roślin ozdobnych 
    • zbiór ziół ze stanowiska naturalnych 
    • integrowana produkcja owoców  
    • integrowana produkcja warzyw 
    • rozpoznawanie drzew i krzewów w stanie bezlistnym  
    • wybrane zagadnienia z sadownictwa  
    • wybrane zagadnienia z warzywnictwa i zielarstwa 
    • bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów ogrodniczych  
    • florystyka 

SYLABUSY (WYKAZ WSZYSTKICH PRZEDMIOTÓW NA TYM KIERUNKU)


.