• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia stacjonarne pierwszego stopnia w języku polskim

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Ichtiologia i akwakultura

Szczegóły
Kod INCH-S1
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Kierunek studiów Ichtiologia i akwakultura
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 40
Czas trwania 3,5 roku, 7 semestrów
Adres komisji rekrutacyjnej Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu)
Godziny otwarcia sekretariatu od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15;
20 lipca (sob.) godz.10-14;
nr tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich),
91 449 6055 (dla cudzoziemców)
Wymagany dokument
  • Matura lub dokument równoważny
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

Nadchodzące tury w tej rekrutacji:
  • Tura 1 (20.05.2024 12:59 – 14.07.2024 23:59)

OPIS KIERUNKU

Ichtiologia i akwakultura to kierunek odpowiadający na potrzeby rynku, dostosowany do nowoczesnego zarządzania środowiskiem wodnym. Zmiany środowiskowe wynikające z ocieplenia klimatu, ochrona organizmów wodnych oraz odpowiedzialna retencja wody powodują, że absolwenci kierunku odnajdą się błyskawicznie na rynku pracy. Katastrofa na Odrze potwierdza jak bardzo potrzebni są specjaliści z tego zakresu. Szeroko rozumiana akwakultura umożliwia ochronę naturalnych zasobów wód i obecnie jest najbardziej rozwijającą się dziedziną biotechnologii zawiązanej z produkcją żywności. Nowoczesna infrastruktura, laboratoria i pracownie oraz, co najważniejsze - stała współpraca z sektorem gospodarczym i doskonała kadra naukowa, gwarantują najwyższy standard nauczania.

CZEGO SIĘ NAUCZYSZ:

  • planować gospodarkę na wodach otwartych i łowiskach specjalnych;
  • projektować obiekty hodowlane wykorzystywane w akwakulturze;
  • analizować czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne wód oraz określać stan jakości wód i wskazywać kierunki działań w celu jego poprawy;
  • identyfikować i zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób w środowisku wodnym;
  • prowadzić rozród ryb w warunkach kontrolowanych oraz podchów narybku cennych gatunków;
  • analizować zasoby różnego typu akwenów i sporządzać niezbędną dokumentację;
  • wykorzystywać metody molekularne w programach hodowlanych i strategiach ochrony bioróżnorodności;
  • pozyskiwać i wykorzystywać w sposób racjonalny surowce pochodzenia wodnego.

TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:

  • zarządzanie środowiskiem wodnym;
  • ośrodki zarybieniowe;
  • ośrodki hodowlane ryb w kraju i za granicą;
  • firmy połowowe;
  • jednostki administracji rządowej i samorządowej;
  • ochrona środowiska.

WIĘCEJ INFORMACJI


.