• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia stacjonarne pierwszego stopnia w języku polskim

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Technologia żywności i żywienie człowieka

Szczegóły
Kod TEZ-S1
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 45
Czas trwania 3,5 roku, 7 semestrów
Adres komisji rekrutacyjnej Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu)
Godziny otwarcia sekretariatu od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15;
20 lipca (sob.) godz.10-14;
nr tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich),
91 449 6055 (dla cudzoziemców)
Wymagany dokument
  • Matura lub dokument równoważny
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

(pokaż minione tury)

OPIS KIERUNKU

Chcesz poznać zasady prawidłowego odżywiania, by przez całe swoje życie cieszyć się zdrowiem? Chciałbyś poznać procesy produkcji żywności oparte na nowoczesnych technologiach? Studiuj na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka! Dzięki doskonale wyposażonym specjalistycznym laboratoriom oraz kadrze dydaktycznej możesz zdobyć umiejętności wytwarzania atrakcyjnych produktów żywnościowych, jak również planować racjonalne żywienie – nie tylko dla siebie i swoich bliskich. Swoją wiedzę możesz sprawdzić oraz poszerzyć podczas praktyk zawodowych, ale również realizując część studiów w jednej z wielu partnerskich uczelni za granicą. Wiedza i praktyczne umiejętności zdobyte podczas studiów pozwolą Ci stać się poszukiwanym specjalistą w swoim zawodzie i zdobyć satysfakcjonującą pracę. Studia na proponowanym kierunku, to nie tylko nauka, ale również czas na zabawę, nowe przyjaźnie, doświadczenia oraz możliwość realizacji pasji i zainteresowań w licznych organizacjach studenckich oraz kołach naukowych.

Nie czekaj – my czekamy na Ciebie! „Zdrowa żywność” to żywność bezpieczna dla konsumenta. Podczas studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka poznasz różne metody pozwalające na dogłębną ocenę jakości żywności. Nauczymy Cię też układania diet i jadłospisów.

NAUCZYSZ SIĘ:

  • innowacyjnych technologii przetwarzania surowców spożywczych;
  • opracowywać nowe produkty spożywcze;
  • planować proces produkcyjny i kalkulować koszty wytwarzania;
  • gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego;
  • dobierać rodzaj opakowania i system pakowania;
  • metod oceny jakości żywności;
  • kontrolować zmiany zachodzące podczas przechowywania żywności;
  • oceniać jakość surowców i produktów żywnościowych;
  • wykrywać zafałszowania żywności;
  • kształtować jakość w przemyśle spożywczym;
  • projektować jadłospisy dla różnych grup ludności i prowadzić edukację żywieniową.

TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:

  • przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w kraju i za granicą;
  • projektowanie i organizacji procesów technologicznych;
  • jednostki kontroli jakości i laboratoria analizy żywności;
  • jednostki administracji rządowej i samorządowej;
  • statki-przetwórnie, promy i statki pasażerskie;
  • zakłady żywienia zbiorowego;
  • firmy z branży dystrybucji żywności;
  • gabinety dietetyczne.

WIĘCEJ INFORMACJI


.