Kod | TEZ-S1 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa |
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 45 |
Czas trwania | 3,5 roku, 7 semestrów |
Adres komisji rekrutacyjnej | Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu) |
Godziny otwarcia sekretariatu | od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15; 20 lipca (sob.) godz.10-14; nr tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich), 91 449 6055 (dla cudzoziemców) |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
OPIS KIERUNKU
Chcesz poznać zasady prawidłowego odżywiania, by przez całe swoje życie cieszyć się zdrowiem? Chciałbyś poznać procesy produkcji żywności oparte na nowoczesnych technologiach? Studiuj na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka! Dzięki doskonale wyposażonym specjalistycznym laboratoriom oraz kadrze dydaktycznej możesz zdobyć umiejętności wytwarzania atrakcyjnych produktów żywnościowych, jak również planować racjonalne żywienie – nie tylko dla siebie i swoich bliskich. Swoją wiedzę możesz sprawdzić oraz poszerzyć podczas praktyk zawodowych, ale również realizując część studiów w jednej z wielu partnerskich uczelni za granicą. Wiedza i praktyczne umiejętności zdobyte podczas studiów pozwolą Ci stać się poszukiwanym specjalistą w swoim zawodzie i zdobyć satysfakcjonującą pracę. Studia na proponowanym kierunku, to nie tylko nauka, ale również czas na zabawę, nowe przyjaźnie, doświadczenia oraz możliwość realizacji pasji i zainteresowań w licznych organizacjach studenckich oraz kołach naukowych.
Nie czekaj – my czekamy na Ciebie! „Zdrowa żywność” to żywność bezpieczna dla konsumenta. Podczas studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka poznasz różne metody pozwalające na dogłębną ocenę jakości żywności. Nauczymy Cię też układania diet i jadłospisów.
NAUCZYSZ SIĘ:
- innowacyjnych technologii przetwarzania surowców spożywczych;
- opracowywać nowe produkty spożywcze;
- planować proces produkcyjny i kalkulować koszty wytwarzania;
- gospodarować produktami ubocznymi i odpadami przemysłu spożywczego;
- dobierać rodzaj opakowania i system pakowania;
- metod oceny jakości żywności;
- kontrolować zmiany zachodzące podczas przechowywania żywności;
- oceniać jakość surowców i produktów żywnościowych;
- wykrywać zafałszowania żywności;
- kształtować jakość w przemyśle spożywczym;
- projektować jadłospisy dla różnych grup ludności i prowadzić edukację żywieniową.
TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:
- przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w kraju i za granicą;
- projektowanie i organizacji procesów technologicznych;
- jednostki kontroli jakości i laboratoria analizy żywności;
- jednostki administracji rządowej i samorządowej;
- statki-przetwórnie, promy i statki pasażerskie;
- zakłady żywienia zbiorowego;
- firmy z branży dystrybucji żywności;
- gabinety dietetyczne.
WIĘCEJ INFORMACJI
.