• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia stacjonarne pierwszego stopnia w języku polskim

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Uprawa winorośli i winiarstwo

Szczegóły
Kod UWW-S1
Jednostka organizacyjna Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa
Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 40
Czas trwania 3,5 roku, 7 semestrów
Adres komisji rekrutacyjnej Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu)
Godziny otwarcia sekretariatu od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15;
20 lipca (sob.) godz.10-14;
nr tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich),
91 449 6055 (dla cudzoziemców)
Wymagany dokument
  • Matura lub dokument równoważny
  Zadaj pytanie
Tura 1 (20.05.2024 12:00 – 14.07.2024 23:59)

 

OPIS KIERUNKU

Produkcja wina to połączenie winoogrodnictwa ze sztuką, sztuką winiarską. Na kierunku uprawa winorośli i winiarstwo wprowadzimy Cię w arkana technologii winiarskiej, zapoznamy z tajnikami analizy, oceny i klasyfikacji win, pokażemy jak prowadzić winnicę.

Ukończenie studiów na kierunku uprawa winorośli i winiarstwo daje wiele możliwości kariery zawodowej. Winiarstwo w Polsce to perspektywiczny rynek pracy, a zapotrzebowanie na fachowców związanych z produkcją i przetwórstwem winogron będzie wzrastać, ponieważ w Polsce powstaje coraz więcej winnic.

NAUCZYSZ SIĘ:

  • rozpoznawania najważniejszych gatunków i odmian winorośli;
  • umiejętności z zakresu uprawy winorośli i technologii produkcji winiarskiej;
  • podstaw prawa i metod analizy ekonomicznej rynku winiarskiego;
  • organizacji pracy i zarządzania w winnicy i winiarni;
  • projektowania winnic;
  • oceny i klasyfikacji wina.

TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:

  • winnice i inne gospodarstwa sadownicze i szkółkarskie;
  • winiarnie oraz firmy związane z przemysłem fermentacyjnym;
  • firmy związane z planowaniem i projektowaniem upraw i infrastruktury winiarskiej;
  • usługi, handel i doradztwo związane z branżą winiarską oraz enoturystyczną;
  • jednostki administracji związanej z ogrodnictwem i winiarstwem;
  • w ramach prowadzenia własnej działalności gospodarczej związanej z uprawą winorośli oraz produkcją i dystrybucją win.

WIĘCEJ INFORMACJI


.