• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia stacjonarne drugiego stopnia w języku polskim

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Mikrobiologia

Szczegóły
Kod MIK-S2
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Drugiego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 15
Czas trwania 1,5 roku, 3 semestry
Adres komisji rekrutacyjnej Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu)
Godziny otwarcia sekretariatu od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 10-15;
od 29 lipca do 6 września (pn.-pt.) godz. 10-15;
tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich),
91 449 6055 (dla cudzoziemców)
Wymagany dokument
  • Dyplom inżyniera
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

Nadchodzące tury w tej rekrutacji:
  • Tura 1 (20.05.2024 12:00 – 13.08.2024 23:59)

OPIS KIERUNKU

Mikrobiologia to kierunek, na którym zdobędziesz rozszerzoną wiedzę dotyczącą mikroorganizmów i ich roli w funkcjonowaniu globalnego ekosystemu. Będziesz miał do dyspozycji nowoczesne laboratoria wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt. Kierunek mikrobiologia jest jedynym w Polsce, na którym oprócz wiedzy i umiejętności praktycznych w zawodzie mikrobiologa uzyskasz przygotowanie do samodzielnego rozwiązywania problemów z zakresu technologii żywności i mikrobiologii stosowanej.

U nas będziesz mógł rozwijać pasje i zainteresowania uczestnicząc w realizacji projektów badawczych oraz w działalności Studenckich Kół Naukowych. W ramach programu ERASMUS+ będziesz mógł poszerzać swoją wiedzę w europejskich uczelniach wyższych, a w przyszłości znajdziesz zatrudnienie wszędzie tam, gdzie w centrum uwagi są mikroorganizmy.

NAUCZYSZ SIĘ:

  • zarządzać pracą w laboratorium mikrobiologicznym, uwzględniającą najnowsze osiągnięcia naukowe i praktyczne;
  • stosować rozwiązania technologiczne mające zastosowanie w projektowaniu i wdrażaniu procesów biotechnologicznych;
  • korzystać z pogłębionej wiedzy dotyczącej drobnoustrojów stanowiących naturalną mikroflorę człowieka, a także mikroorganizmów chorobotwórczych dla ludzi i zwierząt;
  • podczas licznych zajęć praktycznych nabędziesz umiejętności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej materiałów klinicznych, żywności, produktów przemysłu kosmetycznego i budowlanego;
  • przyswoisz wiedzę z zakresu epidemiologii chorób zakaźnych, zaburzeń o podłożu immunologicznym, a także dowiesz się o strategiach terapeutycznych, otrzymywaniu nowych leków i preparatów o przeznaczeniu medycznym.

TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:

  • laboratoria badawcze i diagnostyczne*;
  • służby weterynaryjne i medyczne;
  • działy kontroli jakości i bezpieczeństwa;
  • przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny i spożywczy;
  • placówki ochrony przyrody i środowiska;
  • kariera naukowa - kontynuacja kształcenia w Szkole Doktorskiej.

* Absolwentka/Absolwent może ubiegać się o zatrudnienie w medycznym laboratorium diagnostycznym i wykonywać czynności medycyny laboratoryjnej na podstawie ustawy z dnia 15 września 2022 r. o medycynie laboratoryjnej (Dz.U. 2022 poz. 2280), pod nadzorem diagnosty laboratoryjnego lub samodzielnie po uzyskaniu tytułu specjalisty w dziedzinie mikrobiologii, toksykologii lub medycznej genetyki molekularnej na podstawie ustawy z dnia 24 lutego 2017 r. o uzyskiwaniu tytułu specjalisty w dziedzinach mających zastosowanie w ochronie zdrowia (Dz. U. z 2021 r. poz. 1297), w zakresie uzyskanej specjalizacji.

WIĘCEJ INFORMACJI


.