Kod | MIK-S2 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa |
Kierunek studiów | Mikrobiologia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 15 |
Czas trwania | 1,5 roku, 3 semestry |
Adres komisji rekrutacyjnej | Centrum Rekrutacji, ul. Ku Słońcu 140 (Budynek Biblioteki Głównej ZUT, wejście od parkingu) |
Godziny otwarcia sekretariatu | od 16 do 26 lipca (pn.-pt.) godz. 9-15; od 29 lipca do 6 września (pn.-pt.) godz. 10-14; tel: 91 449 4949, 91 449 4587 (dla obywateli polskich), 91 449 6055 (dla cudzoziemców) |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
OPIS KIERUNKU
Mikrobiologia to kierunek, na którym zdobędziesz rozszerzoną wiedzę dotyczącą mikroorganizmów i ich roli w funkcjonowaniu globalnego ekosystemu. Będziesz miał do dyspozycji nowoczesne laboratoria wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt. Kierunek mikrobiologia jest jedynym w Polsce, na którym oprócz wiedzy i umiejętności praktycznych w zawodzie mikrobiologa uzyskasz przygotowanie do samodzielnego rozwiązywania problemów z zakresu technologii żywności i mikrobiologii stosowanej.
U nas będziesz mógł rozwijać pasje i zainteresowania uczestnicząc w realizacji projektów badawczych oraz w działalności Studenckich Kół Naukowych. W ramach programu ERASMUS+ będziesz mógł poszerzać swoją wiedzę w europejskich uczelniach wyższych, a w przyszłości znajdziesz zatrudnienie wszędzie tam, gdzie w centrum uwagi są mikroorganizmy.
NAUCZYSZ SIĘ:
- zarządzać pracą w laboratorium mikrobiologicznym, uwzględniającą najnowsze osiągnięcia naukowe i praktyczne;
- stosować rozwiązania technologiczne mające zastosowanie w projektowaniu i wdrażaniu procesów biotechnologicznych;
- korzystać z pogłębionej wiedzy dotyczącej drobnoustrojów stanowiących naturalną mikroflorę człowieka, a także mikroorganizmów chorobotwórczych dla ludzi i zwierząt;
- podczas licznych zajęć praktycznych nabędziesz umiejętności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej materiałów klinicznych, żywności, produktów przemysłu kosmetycznego i budowlanego;
- przyswoisz wiedzę z zakresu epidemiologii chorób zakaźnych, zaburzeń o podłożu immunologicznym, a także dowiesz się o strategiach terapeutycznych, otrzymywaniu nowych leków i preparatów o przeznaczeniu medycznym.
TWOJE PERSPEKTYWY ZAWODOWE:
- laboratoria badawcze i diagnostyczne*;
- służby weterynaryjne i medyczne;
- działy kontroli jakości i bezpieczeństwa;
- przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny i spożywczy;
- placówki ochrony przyrody i środowiska;
- kariera naukowa - kontynuacja kształcenia w Szkole Doktorskiej.
* Absolwentka/Absolwent może ubiegać się o zatrudnienie w medycznym laboratorium diagnostycznym i wykonywać czynności medycyny laboratoryjnej na podstawie ustawy z dnia 15 września 2022 r. o medycynie laboratoryjnej (Dz.U. 2022 poz. 2280), pod nadzorem diagnosty laboratoryjnego lub samodzielnie po uzyskaniu tytułu specjalisty w dziedzinie mikrobiologii, toksykologii lub medycznej genetyki molekularnej na podstawie ustawy z dnia 24 lutego 2017 r. o uzyskiwaniu tytułu specjalisty w dziedzinach mających zastosowanie w ochronie zdrowia (Dz. U. z 2021 r. poz. 1297), w zakresie uzyskanej specjalizacji.
WIĘCEJ INFORMACJI
.